Jak správně pečovat o psí zuby? DINGO radí!

Jak správně pečovat o psí zuby? DINGO radí! 

Stejně jako u lidí, je péče o chrup důležitá také u našich psích mazlíčků. Protože se během staletí změnil jejich životní styl i druh přijímané potravy, často se potýkají se zubním plakem nebo krvácením dásní a výjimkou nejsou bohužel ani zubní kazy. Podobně jako u nás zde nejlépe funguje prevence – pokud se péči o psí chrup budete věnovat pravidelně již od útlého věku vašeho psího kamaráda, můžete výrazně oddálit bolest a vypadávání zubů, tvorbu zubního plaku nebo krvácení dásní. Zajistíte tak psímu mazlíčkovi pohodlný život bez bolesti. Poradíme vám, jak na to! 

pastedGraphic.png

Zdroj: https://unsplash.com/photos/long-coated-brown-dog-tAsmMa9pk9c

Jak poznat, že psa bolí zuby? 

Že je s chrupem vašeho pejska něco v nepořádku, není příliš těžké poznat. Stačí se mu občas podívat do tlamy. Co obvykle zdravotní neduhy prozradí? 

  • Z psí tlamy je cítit zápach. 
  • Dásně jsou zarudlé a mohou krvácet, na zubech je viditelný zubní kámen a plak. 
  • Pes ztrácí chuť k jídlu a dává přednost měkké stravě, může také více slintat. 
  • Bolest zubů se může projevit i na jeho náladě – je podrážděný, smutný nebo si nechce hrát. 

Prevence jako základ – vybavte se psím kartáčkem a speciální zubní pastou! 

Pravidelnému rituálu čištění zubů (alespoň 1 × týdně) byste měli psa navyknout ideálně od štěněcího věku – zvykne si tak na pravidelnou proceduru, která jej nebude stresovat. Nikdy však není pozdě začít, a tak doporučujeme zařadit dentální hygienu do repertoáru i v případě, že máte doma již staršího pejska! 

V současné době je na trhu obrovská nabídka speciálních zubních kartáčků pro psy, které mohou mít podobu klasické kartáčku, návleku na prsty či gumového nástavce. Všechny tyto modely jsou schopny šetrně a přitom účinně čistit psí chrup. Abyste pejskovi čištění zpříjemnili, vezměte si na pomoc zubní pastu – ale pozor! Zubním pastám pro dvounožce se zdaleka vyhněte – obsahují látky, které by pejskům mohly ublížit. Zubní pasty pro psy jsou nejen bezpečné, ale také velmi chutné – často jsou k dostání s příchutí drůbežího či hovězího masa, nebo třeba játrové paštiky. 

Jak navyknout pejska na čištění zubů? 

Na ústní hygienu (stejně jako na další manipulaci) byste měli psa zvykat postupně. Držte se našich rad, a úspěch je takřka zaručen! 

  • K čištění zubů u psa přistupujte s klidem a optimismem pokud pejska zvykáte na péči o chrup, buďte trpěliví – určitě jej neokřikujte, zbytečně byste zvyšovali jeho stres. Klidný přístup a pozitivní motivace jsou základem úspěchu. 

 

  • Psa na kartáček zvykejte postupně – jestliže s čištěním psího chrupu začínáte, naučte nejprve psa na to, abyste mu mohli odhrnout pysky a odhalit zuby. Poté jemně přejíždějte prsty po zubech, a psa přitom důkladně chvalte. Jako motivaci můžete použít chutnou psí pastu – dejte ji psovi ochutnat. 

 

  • Zuby čistěte šetrně a zároveň důsledně – při čištění na zuby a dásně příliš netlačte – zejména pokud již chrup pejska není 100%, mohlo by jej čištění bolet, a rychle si k němu vytvoří negativní vztah. Zároveň však buďte důslední a postupně očistěte všechny zuby – od stoliček po špičáky. 

pastedGraphic_1.png

Zdroj: https://unsplash.com/photos/black-white-and-brown-long-coated-dog-jFYUsipgySk

 

Dentální hračky a pamlsky pomáhají s čištěním psích zubů! 

Pokud je pro vás čištění psích zubů kartáčkem z nějakého důvodu nemyslitelné či nemožné, sáhněte po dentálních hračkách a pamlscích. Ty jsou tvarovány tak, aby pejsek při jejich žvýkání a kousání ze zubů přirozeně a nenásilně odstraňoval zubní plak a prokrvoval dásně – a v případě pamlsků si ještě navíc pochutná! Součástí pamlsků jsou často účinné látky, které posilují zuby i dásně. Hračky jsou obvykle vyrobeny z pevné a zároveň pružné pryže, takže psímu stisku dlouhodobě odolávají. 

pastedGraphic_2.png

Zdroj: https://pixabay.com/photos/dog-nelly-toy-chew-teeth-mammal-167663/

Jak dovést péči o psí chrup k dokonalosti? Vyzkoušejte speciální spreje a tinktury! 

Doplňkovou péči o psí chrup zastanou speciální spreje, tinktury a olejíčky, které pomáhají rozpouštět zubní plak, prokrvovat, zklidňovat a dezinfikovat dásně. Na trhu najdete také množství doplňků vyrobených čistě z přírodních látek.  Výhodou těchto přípravků je především rychlá a snadná aplikace – sprej stačí nastříkat na zuby a dásně, nebo je pomocí tinktury a prstu či tamponku potřít, a je hotovo. Celá procedura tak netrvá déle, než několik desítek sekund. 

DINGO TIP!

Nezapomeňte svého mazlíčka při péči o chrup pozitivně motivovat a odměňovat – zaručeně vám v tom pomohou například naše chutné slimky! 

 

Pomocníci na čištění zubu nestačí? Poraďte se s veterinářem!  

Je možné, že ať děláte pro blaho vašeho psího mazlíčka maximum, v některých případech nemusí výše uvedené postupy stačit – ať už za problémy se zuby stojí genetické předpoklady psího plemene, úraz, nebo vyšší věk vaše pejska, přichází čas poradit se s veterinářem – ten by měl mimochodem kontrolovat u psa stav chrupu alespoň jednou za půl roku, aby měl možnost zavčas odhalit nastávající problémy. 

Veterinář vyšetří příčinu i stav zubů a dásní, a poté doporučí vhodnou léčbu. V některých případech stačí správná medikace, jindy přichází na řadu profesionální čištění psích zubů na klinice – zde je však třeba počítat s tím, že pejsek se musí na proceduru uspat, což může být zejména u starších či nemocných jedinců rizikové. 

pastedGraphic_3.png

Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-osoba-zvire-pes-7470631/

Chutné DINGO pamlsky pomáhají s péčí o psí chrup!  

S odstraněním zubního plaku, prokrvením dásní a posílením zubů efektivně pomáhají také naše kvalitní psí pamlsky. S pomocí sucharů (ideální pro velká plemena), piškotů (pro střední plemena) nebo dropsů (pro malá plemena) si pejsci při jejich kousání a žvýkání rozmělňují a stírají zubní plak – a navíc si ještě skvěle pochutnají – vybírat můžete psí pamlsky s příchutí ryby, červené řepy, špenátu, hovězího a řady dalších. Tyto pamlsky neobsahují žádný přidaný cukr, který může v psí tlamě nadělat pěknou paseku, a díky své tvrdosti posilují zuby i žvýkací svaly vašich zvířecích mazlíčků! 

pastedGraphic_4.png

Zdroj: https://www.dingo-liten.cz/dingo-pamlsky-pro-psy-suchary-s-cervenou-repou/