Jak na pozitivní výcvik psa?

Jak na pozitivní výcvik psa? DINGO radí!

Výcvik psa je nedílnou součástí společného soužití – jen díky správné a citlivé výchově prohloubíte vzájemný vztah, a budete si dokonale rozumět i beze slov. V posledních letech je na vzestupu tzv. pozitivní výcvik, který je založen na radosti z práce, motivaci a odměnách! Naopak vylučuje strach, stres a křik, který vám ani psovi neprospívá. Proč se „pozitivka“ těší takové oblibě mezi páníčky i psy, a v čem spočívá její úspěch? Právě o tom je následující článek, kterým se můžete při výchově vašeho psího mazlíčka inspirovat. Tak s chutí do toho! 

Zdroj: Canva pro

Pozitivní výcvik psa – jak vznikl, a v čem spočívá princip? 

Pozitivní výcvik, mezi pejskaři často označovaný pod zkratkou „pozitivka“, má trochu nečekaně kořeny při cvičení vodních savců, kdy cvičitelé dobře věděli, že nepřinutí obří savce dosáhnout svých cílů nátlakem, ale právě pozitivní motivací a odměnou za vykonaný úkol. 

Protože se tento princip skvěle osvědčil, s nadšením se rozšířil i mezi pejskaře. Jaké jsou jeho základní principy, a co naopak do pozitivní metody výcviku rozhodně nepatří?

  • Motivace – je základem úspěchu, v pejskovi je třeba probudit motivaci k tomu, aby požadovaný úkon provedl – a to právě pozitivním přístupem. 

 

  • Radost z výcviku – k výcviku pejska byste měli přistupovat s radostí a dobrou náladou – berte jej jako skvěle strávený společný čas. 

 

 

  • Trpělivý přístup – je při výcviku psa naprosto nezbytný – každý pes je jedinečný, a proto potřebuje k pochopení úkonu určitý čas.

 

  • Odměny v podobě pochvaly, pamlsku, nebo pohlazení jsou nedílnou součástí výcviku. 

 

  • Strach – při výchově byste rozhodně neměli v psovi vyvolávat strach – nejen, že se s ním poté mohou táhnout psychické následky, které budete řešit klidně i několik let, ale rychle ztratí chuť se učit novým věcem a trávit s vámi čas. 

 

  • Stres – vy i váš pes byste měli být při výcviku v klidu a pohodě – pes vaše pocity velmi dobře vycítí, a stres nikdy nepřináší nic dobrého.  

 

  • Nátlak – do pozitivní výchovy rozhodně nepatří žádná forma nátlaku v podobě křiku, vydírání nebo dokonce bití – tímto přístupem se psí duši nejen rychle vzdálíte, ale pes bude plnit pokyny pouze ze strachu, nikoliv z radosti (pokud vůbec). 

 

Mějte na paměti, že jsou dny, kdy je lepší výcvik vynechat – ať už jste unavení nebo podráždění z práce, a stres byste mohli na psa nevědomky přenášet, nebo nechuť k práci naopak pozorujete na svém psím parťákovi. V takových dnech raději netlačte na pilu, a užijte si pohodovou procházku v přírodě, která vám oběma udělá dobře na těle i na duši!  

Zdroj: Canva pro

DINGO TIP!

Během výcviku i pravidelných procházek se hodí pevné a spolehlivé vodítko – a proč by nemohlo být navíc veselé a hravé? Stačí si vybrat z našich softshellových DINGO vodítek, která odolají vodě i blátu, a navíc vám rozjasní den! 

 

Klasické vs. operativní podmiňování 

U pozitivního výcviku se můžete setkat se dvěma způsoby práce – klasickým a operativním podmiňováním. 

Klasické podmiňování proslavil již legendární fyziolog a psycholog Ivan Pavlov, který pozoroval chování a reakce psů na opakující se podněty. V principu jde o naučené zautomatizované chování, které reaguje na předem daný podnět. Je běžné nejen u psů, ale i u lidí – na různé podněty reagujeme naučeným způsobem. Takto lze učit například povely sedni nebo lehni, při kterých si pes pomocí asociace spojí slovo s daným úkonem. 

Druhým způsobem výcviku je operativní podmiňování, kdy je pes pochválen nebo „potrestán” za úkon, který provede – učí se tedy formou důsledků, které po provedení úkonu budou následovat. Například pokud si pes sedne, přijde pochvala v podobě pamlsku. Ve chvíli, kdy pes nepřijde na zavolání, přijde trest (např. ve formě připnutí na vodítko – omezení ve volném pohybu). 

Zdroj: Canva pro

DINGO TIP!

Chcete se na procházce nebo při výcviku psího mazlíčka cítit pohodlně? Vyberte si z nabídky volnočasového DINGO oblečení! Máme stylové kousky pro ženy, muže i děti!   

 

Máte štěně, dospělého psa nebo seniora? Nikdy není pozdě začít s výcvikem! 

V souvislosti s výchovou je třeba vyvrátit jeden hojně rozšířený mýtus: „Novým kouskům starého psa nenaučíš!“. Stejně jako lidé, i psi se učí celý život, a vnímají podněty kolem sebe. Ano – pokud máte doma štěňátko, je dost možné, že výcvik bude jednodušší. Rozhodně byste však neměli lámat hůl nad staršími pejsky (ani těmi se špatnou minulostí). Právě s pomocí citlivého přístupu, trpělivosti a pozitivní motivace můžete získat životního parťáka a spřízněnou duši! 

Zdroj: Canva pro

Pozor – pozitivní výcvik nezaměňujte s rozmazlováním psa! 

Je třeba zdůraznit, že metoda pozitivního výcviku má jasně daná pravidla. Rozhodně do nich nepatří odměňování psa za nežádoucí chování, jako se tomu u mnoha majitelů děje (často aniž by si to uvědomovali). Právě to může mít ve finále na výchovu stejně negativní vliv, jako již zmíněný křik nebo nátlak. Obvykle si tak páníčci zadělávají na velký problém, a pokud mají doma psa se sklonem k dominantnímu chování, dříve nebo později se pokusí převzít v domácnosti otěže a stát se vůdcem smečky. A to rozhodně není žádoucí.

Je tudíž nezbytné, aby všichni členové rodiny, kteří mají na výcvik psa vliv, dodržovali předem stanovená pravidla – díky tomu bude pro psa komunikace jasná a přehledná, a nebude mít tendenci brát odpovědnost do vlastních tlapek.  

Bez DINGO pamlsků se při výcviku neobejdete – slouží jako motivace i chutná odměna! 

Protože většina pejsků miluje jídlo, mají pamlsky při pozitivním výcviku své nezastupitelné místo, a málokdo si bez nich výchovu pejska umí představit. Abyste si byli jistí, že dáváte svému psímu parťákovi kvalitní a zdravé odměny, vyberte si z naší nabídky! 

Pro vaše chlupáče jsme vyvinuli speciální DINGO výcvikové pamlsky (o průměru 6 nebo 8 mm) ideální pro časté odměňování, které je při výcviku nezbytné. Nemusíte se tak bát, že psa překrmíte – střídat navíc můžete hned několik lákavých příchutí, takže pejsky pochoutky jen tak neomrzí. Jako lákavá odměna se hodí také DINGO masové koule , vhodné jak pro malá, tak větší plemena psů – věřte, že se budou olizovat až za ušima! 

Zdroj: Canva pro