Jarní tipy na výlety se psem po ČR – kam vyrazit?

 Jarní tipy na výlety se psem po ČR – kam vyrazit? DINGO radí! 

Jaro letos přišlo nezvykle brzy – a tak se není co divit, že nás svrbí paty a přemýšlíme, kam se svým psím parťákem vyrazit na výlet. Ať už dáváte přednost jednodenním výletům v blízkosti civilizace, nebo rádi společně s chlupáčem trávíte čas v přírodě – čtěte dále! Máme pro vás originální tipy na výlety, kde se budete cítit v pohodě vy i váš pes, užijete si spoustu volnosti z pohybu a radosti. A všichni víme, že tyto chvíle jsou nezapomenutelné! Na výlet se můžete vydat autem, vlakem nebo autobusem – při cestování veřejnou dopravou si však nezapomeňte vzít pro psa přepravku nebo košík, ať se vyhnete zbytečným nepříjemnostem.  

Ilustrační foto

Zdroj: Canva Pro

Kam na jednodenní jarní výlet se psem? 

Pokud máte na výlet se svým psím kamarádem celý den, využijte jej naplno. Protože jarní dny jsou stále poměrně krátké, sbalte se pokud možno již den předem, a na výlet se vydejte brzy ráno, ať dojdete zdárně do cíle ještě před setměním. To nastává s ohledem na aktuální měsíc kolem 16 – 19 hodiny. Zde je několik ověřených tipů pro pohodový jednodenní výlet se psem! 

Objevte krásy vltavského údolí – Svatojánské proudy a osadu Ztracenka

Pokud sídlíte přímo v Praze nebo v okolí hlavního města, vydejte se po boku svého chlupáče objevovat krásy vltavského údolí, kde vás čeká krásná naučná stezka Svatojánské proudy a legendární trampská osada Ztracenka – kochat se budete nejen romantickými výhledy, ale i probouzející se jarní přírodou. 

Ideálním výchozím bodem jsou Štěchovice, odkud se můžete vydat po značené naučné stezce Svatojánských proudů. Ta prochází legendární trampskou osadou Ztracenka, která v minulosti byla (a dodnes je) útočištěm trampů toužících po dobrodružství, svobodě a divoké přírodě. Pohybovat se budete převážně v přírodním terénu poblíž vody, což je pro vašeho chlupáče ideální. Některé stoupající úseky mohou být však strmé a úzké – mějte proto v těchto případech vždy svého psího kamaráda jištěného na vodítku a v průběhu procházky berte ohled také na ostatní turisty. Stezka je dlouhá přibližně 10 kilometrů a končí v blízkosti vodní nádrže Slapy ve Třebenicích – zpět do Štěchovic se můžete dostat autobusem. 

Pokud hledáte pro sebe a svého psího parťáka místo s menším pohybem turistů, vsaďte na nedaleké údolí řeky Sázavy – v tomto případě je ideálním výchozím bodem Davle, do které se z Prahy dostanete stylově vlakem. 

Ilustrační foto

Zdroj: Canva Pro

 

Na jaře vás okouzlí národní park Podyjí se zříceninou hradu

Pokud jste z Moravy, máme pro vás tip na jednodenní výlet nedaleko Znojma – a to národní park Podyjí, který se nachází na hranici s Rakouskem. Váš pejsek zde bude mít dostatek prostoru pro vyběhání a vychutnání si jarní přírody. Protože národní park je poměrně rozlehlý, máte zde hned mnoho možností k výběru vhodné trasy! 

Na kratší výlet můžete vyrazit z malé vesničky Podmolí po zelené značce, až na romantickou zříceninu Malý hrádek. Jedna cesta je dlouhá asi 4,5 kilometrů, takže dohromady našlapete pěkných 9 kilometrů. Pokud vám to nebude stačit, můžete se z vesnice vydat dále po modré značce až k Šobeské lávce, po které se dostanete na druhou stranu břehu, a zpět do vesnice se vrátíte po červené turistické značce. Tato trasa je dlouhá přibližně 12 kilometrů. 

Jako zajímavý výlet se nabízí také trasa z Čížova, odkud se po modré stezce vydáte kolem památníku železné opony a bývalých hraničních zátaras upomínajících na těžké doby minulé, až do městečka Hardegg, které se nachází těsně za státní hranicí (tu určuje řeka Dyje). Kochat se můžete nádherným výhledem na středověký hrad Hardegg.  

Ilustrační foto

Zdroj: Canva Pro

 

 

DINGO TIP!

Pokud překročíte státní hranice, nezapomeňte si pro všechny případy zabalit do batohu Petpas. Abyste jej uchovali v suchu a bezpečí, pořiďte si na něj náš stylový obal na psí průkaz! 

 

Troufáte si s psím parťákem na vícedenní výlet? Vyzkoušejte tuto trasu! 

Pokud vy i váš chlupatý parťák máte dostatečnou fyzickou kondici a zkušenosti pro vícedenní výlet jarní přírodou, neváhejte a vydejte za krásnou našich českých hor. Ač nejsou příliš vysoké, mají své jedinečné kouzlo – a v době, kdy tají poslední sněhy a rozkvétají první květy, to stojí opravdu za to! Nezapomeňte si však zabalit pro sebe i svého zvířecího přítele všechno potřebné vybavení – od spacáku, přes potraviny a krmení, po psí i lidskou lékárničku pro všechny případy, a počítejte také s nepředvídatelným počasím, na které byste měli být za všech okolností připraveni. 

Přechod Rychlebských hor je balzámem na duši! 

Rychlebské hory v blízkosti polských hranic jsou považovány za jedno z nejopuštěnějších pohoří v naší republice – pokud tedy toužíte po víkendu v přírodě, kde takřka nepotkáte živáčka, vydejte se na jaře svým psem právě tam – společně si užijete hlubokých údolí a hustých smrkových lesů i nádherných výhledů do okolí! 

Pokud jste oba dostatečně odolní, spát můžete venku pod nouzovými přístřešky, nebo lze využít místní chaty – ve většině z nich vás se psem ubytují – tuto informaci si však raději telefonicky ověřte společně s otevírací dobou, ať nejste po příjezdu na místo nemile překvapeni. 

Vydat se můžete na kratší výlety do okolí, za pozornost však stojí také přechod hřebenovky, který zabere 2 – 3 dny (je dlouhý asi 40 kilometrů). Vyrazit můžete z Bílé Vody nebo Ramzové (a naopak). Cestou překonáte nejvyšší vrchol Rychlebských hor – Smrk (1 127 m n. m.). Počítejte však s tím, že pro snazší přepravu na začátek trasy budete potřebovat 2 auta (místní spoje o víkendech příliš nefungují). 

V případě delší túry myslete vždy nejen na sebe, ale i svého psího parťáka a berte ohled na jeho fyzickou kondici – dopřejte mu během dne dostatek času k odpočinku a regeneraci. Vy nejlépe víte, jaké jsou jeho fyzické schopnosti, a co už je příliš. 

Ilustrační foto

Zdroj: Canva Pro

 

 

Držíte se raději v blízkosti civilizace? Vezměte pejska na procházku do ZOO! 

Pokud se raději držíte v blízkosti města, máte menšího nebo staršího pejska, ale přesto mu chcete dopřát zajímavý zážitek, vezměte jej s sebou do ZOO. Pozor, ne všechny zoologické zahrady umožňují přístup se psy. 

Psím návštěvním je otevřená například ZOO Praha, ZOO Brno, ZOO Vyškov nebo ZOO Tábor. Na webových stránkách zoologických vždy najdete aktuální informace o vstupu se psem i pravidla, která je třeba dodržovat (obvykle musí být pes po celou dobu návštěvy na vodítku, a s sebou byste měli mít platný očkovací průkaz). Buďte ohleduplní i ke zvířatům chovaným v ZOO – nenechte na ně svého psa dorážet nebo štěkat. 

Protože na jaře nejsou zoologické zahrady tolik vytížené návštěvníky jako například v letních měsících, můžete tuto společnou procházku pojmout jako trénink socializace. 

Ilustrační foto

Zdroj: Canva Pro

 

 

Nezapomeňte si na cestu zabalit DINGO pamlsky! 

Protože na výletě má pes díky větší fyzické aktivitě zvýšený energetický výdej, nezapomeňte do batohu přibalit pamlsky, které mu budete průběžně dopřávat. 

Na jednodenní výlety jsou ideální například naše pečené DINGO masové koule. Na vícedenních výšlapech oceníte vy i váš chlupáč DINGO sušené maso, které je lehké (zbytečně vám tak nezatíží batoh), avšak zároveň velmi výživné a chutné! Pokud se chystáte na kratší výlet spojený s tréninkem, zabalte do kapsy drobné DINGO výcvikové pamlsky!