Alergie u psa – jak ji poznat a dostat pod kontrolu?

Alergie u psa – jak ji poznat a dostat pod kontrolu? DINGO radí!

Alergie se bohužel, stejně jako lidem, nevyhýbají ani našim psím kamarádům. Máte podezření, že trpí váš zvířecí mazlíček alergií? Přestože nám pejsci nemohou jednoduše říct, co je trápí, poměrně snadno to poznáme na jejich chování a alergických příznacích. V dnešním článku se dozvíte, jaké druhy alergií jsou u psů nejrozšířenější, co je způsobuje, jak se projevují a jak se s nimi poprat tak, abyste svému psímu parťákovi zajistili spokojený a pohodlný život! 

Zdroj: Canva Pro

 

Co způsobuje alergii u psů, a lze jí předcházet?

Úvodem je třeba říci, že psí alergie jsou často dědičné – z toho důvodu jejich vznik není ve většině případů možné ovlivnit. Existují také psí plemena, která jsou na některé druhy alergií náchylnější. Alergie se obvykle začnou projevovat v prvním nebo druhém roce života pejska, nemusí to však být pravidlem – mohou se projevit v jakékoliv životní fázi vašeho mazlíčka. 

Také je nezbytné vzít v potaz, že většinu alergií nelze vyléčit – ve většině případů je však možné k nim přistupovat tak, že se jejich projevy naprosto minimalizují, a pejskovi se tak značně uleví! 

Psí alergie a příznaky – často je prozradí zarudlá kůže a svědění! 

Psí alergii není příliš těžké poznat – velmi často se projevuje svěděním kůže a jejím zarudnutím. Pejsek se často a vytrvale drbe, mnohdy až do krve, a to především v oblasti břicha, hlavy, krku, meziprstí nebo vnitřní strany končetin. Na těchto místech mohou při dlouhodobých problémech vznikat záněty kůže. S ohledem na druh alergie se obvykle objevují i další příznaky:

  • Otok a zarudnutí očí
  • Záněty a zarudnutí uší
  • Zvracení a průjem
  • Bolest břicha a nadýmání

Jaké druhy psích alergií existují, jak je poznat a zmírnit?

V zásadě existují 3 nejrozšířenější typy psích alergií – alergie na bleší sliny, potravinová alergie a alergie na životní prostředí. Protože všechny tři typy alergie mají obvykle podobné příznaky, není jednoduché je poznat, a bude třeba přivolat na pomoc veterináře. Pokud na svém psovi pozorujete, že něco není v pořádku, čtěte dále. Dozvíte se, čím jsou tyto alergie specifické, jak se projevují a jak jejich příznaky maximálně snížit. 

Alergie na bleší sliny a další parazity

Alergie na bleší sliny patří u psů mezi nejrozšířenější – není však dědičná a nejsou prokázána plemena, která by byla na tuto alergii náchylnější. Vznik alergie způsobují bílkoviny, jež se bleších slinách vyskytují. Alergie u psa se projevuje nejčastěji zarudnutím a vypadáváním srsti v oblasti kořenu ocasu, změny na kůži však často můžete pozorovat po celém těle.  

Podobné alergické reakce mohou mít psi na klíšťata a další parazity – doporučujeme tudíž nepodceňovat prevenci antiparazitiky ani pravidelné odčervování. Blechy můžete z psího kožichu odstranit kvalitním psím šamponem proti blechám a speciálním hřebenem, který odhalí jejich přítomnost. 

Zdroj: Canva Pro

 

 

Potravinová alergie u psa

V posledních letech jsou u psů velmi rozšířené také potravinové alergie – to znamená, že je pes alergický na určitou složku potravy. Projevy alergie mohou být paradoxně téměř stejné, jako u dalších druhů alergií, proto je třeba se při podezření na alergii poradit s veterinářem, který může odhalit alergen pomocí krevních testů. Pokud ani tyto výsledky nejsou jednoznačné, je třeba postupovat vylučovací metodou – pozorovat, jaké složení krmiva dělá psovi zle, kdy se zhoršují projevy alergie (je třeba počítat s tím, že reakce se může projevit za několik hodin až dní) atd. 

Nejčastěji se u psů vyskytuje alergie na kuřecí a hovězí maso, pšenici, vejce nebo mléko. V současné době již na trhu existují speciální monoproteinová krmiva (obvykle hmyzí), která neobsahují žádné složky způsobující psí alergie. Proto se psovi nasadí speciální dieta po dobu alespoň 8 týdnů, díky které má organismus čas se zklidnit. Poté se můžete vrátit k původní stravě, a vylučovací metodou zjistit, která látka v krmivu způsobuje alergii, a následně ji ze psího jídelníčku nadobro vyloučit. 

Protože pes může být alergický na jednu i několik bílkovin současně, je třeba vybrat takový druh hypoalergenního krmiva, který mu bude vyhovovat. S výběrem vám může opět pomoci veterinář. 

Zdroj: Canva Pro

DINGO TIP!

Ani při potravinové alergii nemusíte pejsky ochudit o milované pamlsky! Máme řešení – nabízíme speciální výcvikové peletky s hmyzím proteinem!  

 

 

Psí alergie na vnější prostředí

Posledním hojně rozšířeným druhem je psí alergie na vnější prostředí – tedy traviny, pyly, prach, roztoče apod. Pro tuto atopickou alergii mají bohužel některá psí plemena predispozice – jmenovat můžeme například dalmatiny, anglické buldočky, zlaté retrívry, šarpeje či německé boxery. 

Stejně jako u předchozích alergií jsou symptomy podobné – zarudlá kůže v oblasti břicha, vnitřních stran nohou nebo tlapek (meziprstí). Drbáním a lízáním se může stav kůže zhoršovat, výjimkou nejsou kožní záněty, které lze ošetřovat speciálními přípravky v podobě sprejů nebo tinktur. Dobrou zprávou je, že mnoha psů je v tomto případě alergie hlavně sezónní, a máte možnost její intenzitu zmírnit pomocí vhodných imunitních doplňků, které budete svému mazlíčkovi pravidelně podávat (o jejich výběru a správném použití se poraďte se svým veterinářem). 

Zdroj: Canva Pro

Zpříjemněte pejskům život chutnými a kvalitními DINGO pamlsky! 

Přestože alergie může život pejska i jeho páníčka na přechodnou dobu velmi znepříjemnit, při důsledné pozornosti lze její projevy výrazně zmírnit na minimum. Stačí dodržovat správnou péči, držet se výběru kvalitního hypoalergenního krmiva a podporovat imunitní systém vašeho chlupáče! K tomu samozřejmě patří i společně strávené chvíle na procházkách po okolí! Nezapomeňte si přitom do kapsy přibalit i naše chutné DINGO pamlsky v podobě sucharů nebo dropsů a dalších psích pochutin! 

Nabízíme také speciální bezlepkové a lehce stravitelné pochoutky pro psí alergiky, takže rozhodně nepřijdou zkrátka! 

Zdroj: https://www.dingo-liten.cz/dingo-pamlsky-pro-psy-slimky-se-spenatem/